Musim durian tengah banyak sekarang ni, selain makan mentah korang buat ape lagi? Hari ni aku nak share satu resepi berasaskan durian juga! Tapi bila dah diperap die akan bertukar nama tempoyak. ahahaha
Kalau masak menu ni confirm 2 pinggan nasi jalan! Ahahaha. Kalau korang tengah diet tu memang wajib jauhi hot menu ni tau!
Sambal tempoyak ikan bilis petai! dengar nama menu pun dah menyelerakan! Lagi2 ade petai.
Bahan-bahan :
1 inci Kunyit hidup
10 Cili padi (ikut pedas masing)
1biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
Kisar semua bahan2 diatas.
Petai
Ikan bilis
Tempoyak
Cara-cara :
Goreng ikan bilis terlebih dahulu dan asingkan.
Panaskan minyak, tumis bahan2 kisar tadi sampai pecah minyak. Masukkan 3sudu besar tempoyak (kalau suka kuah pekat masukkan lebih).
Masukkan air, asam keping. Tunggu sampai didih masukkan bahan perasa (garam & gula). Akhir sekali masukkan ikan bilis dan petai.
sedia dihidang! untuk ngam kan sambal tempoyak ni aku goreng ikan dan sayur sawi.
memang bertambah2 la makan nasi =)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan